dimecres, 15 d’abril del 2009

Children of Huang Shi. Quan els japonesos no eren tan simpàtics

"Els nens de Huang Shi" és una producció mixta australiana-alemanya-xinesa que ens ofereix un retrat del que va suposar la ocupació japonesa de la Xina durant els anys previs a la Segona Guerra Mundial.

L'ocupació violenta de Nanjing i la política del Sanko Sakusen o "Política dels Tres Tots", o sigui, "Mata'ls a tots", "Quema-ho tot" i "Saqueja-ho tot" es reflecteixen a la pel·lícula i en aquest contexte juntament amb la guerra civil xinesa entre nacionalistes i comunistes, el protagonista intentarà salvar una escola de nens orfes de la província de Huang Shi.



I és que els japonesos no van ser sempre els simpàtics dibuixants de manga menjasushis de l'actualitat.

A partir de la revolució Meiji dels anys 60 del segle XIX el país, densament poblat i amb un creixement econòmic i demogràfic imparable degut al progrès que experimentava en relació amb la resta de països de l'Àsia, empobrits com la Xina o ocupats per colònies occidentals com Indoxina o la Índia, va decidir endagar una política d'expansió imperialista de la qual en sofririen les conseqüències els seus veïns immediats, com Corea, Rússia o la Xina en un principi i tota la resta de l'Àsia durant la Segona Guerra Mundial.

Per al Japó, l'ocupació de la Xina suposava la modernització del gran país asiàtic, l'alliberament de les mans d'uns governants incultes i incapaços de modernitzar el país....més o menys les mateixes raons amb les que la Xina entraria uns 20 anys més tard al Tíbet.

El cas és que la pel·lícula ens mostra tot aquest contexte i la clara superioritat que tenien els japonesos sobre els xinesos a l'època. I apart d'això la trama és molt bona per la qual cosa és una pel·lícula recomanable.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada