dijous, 26 d’agost del 2010

'Porco Rosso', ja en DVD i possible segona part

Les peticions dels fans han tingut el seu efecte i una de les obres mestres indiscutibles de Hayao Miyazaki, l'anime "Porco Rosso", arriba aquest dimecres per fi en DVD. Fins ara, ens havíem hagut de conformar amb l'edició en VHS i amb alguna còpia força bona en DivX que es compartia per internet. Però la distribuidora Aurum, que està reeditant en DVD i Blu-Ray totes les joies del mític Studio Ghibli, ha posat a la venda un imprescindible estoig metal·lic amb la pel·lícula que Miyazaki va dirigir l'any 1992, tot assolint un definitiu reconeixement internacional que va acabar de consolidar-se amb "La princesa Mononoke" (1997). A més de material promocional d'Studio Ghibli, l'edició en DVD també compta amb l'storyboard complet de la pel·lícula amb l'opció multiangle, els tràilers originals de Porco Rosso i una entrevista amb el productor Toshio Suzuki. D'altra banda, el DVD inclou la versió original en japonès i també pistes d'àudio en castellà, català, gallec i basc, així com subítols en castellà [veure aquí].

"Porco Rosso" explica la història d'un aviador molt poc habitual. Per començar, és un porc. "És millor ser un tocino que un feixista", comenta el personatge en un moment de la pel·lícula. Porco Rosso és víctima d'una maledicció que va sofrir anys enrera, i que va transformar el seu cos humà en el d'un porc enorme; però en realitat, aquest és el nom que rebien a Itàlia els soldats que, per motius polítics, es negaven a col·laborar amb el règim feixista de Mussolini. És en aquest Itàlia convulsa dels anys trenta que transcorre la trama de "Porco Rosso", i amb aquest aviador animalitzat que treballa com a caçador de recompenses i protector dels vaixells que pateixen l'atac dels pirates en el mar Adriàtic, però amb una història idealitzada i retrotecnològica, molt pròpia de l'obra de Miyazaki, en què els avions són molt més que aparells voladors. De fet, al marge de la seua simpatia per la natura i la tradició, Miyazaki també impregna les seues pel·lícules de màquines i sobretot d'aparells voladors, amb escenes espectaculars de vols aeris. Sobretot, cal destacar l'hidroavió roig de "Porco Rosso", amb escenes memorables entre els núvols del Mediterrani. De fet, diuen que la seua simpatia pels avions és per tradició familiar, ja que el seu pare va treballar en una fàbrica d'avions de guerra que era propietat del seu tiet. [Segueix llegint]


Una altra constant de l'obra de Miyazaki són els porcs: hi ha porcs a "El viaje de Chihiro", a "La princesa Monoke" i també a la remota La isla del tesoro de los animales (1971), un clàssic de la Toei Animation que hem vist fa poc i en què un tocino encarna el personatge del pirata Long John Silver. Aquesta petita joia de l'anime estava dirigida per Hiroshi Ikeda, però tant la idea original com l'animació són obra de Miyazaki, a partir de la novel·la de Robert Louis Stevenson. Crec que no és cap casualitat que els porcs apareguin tant en les obres de Miyazaki, que moltes vegades s'ha dibuixat a si mateix com un tocino. Per això és normal que "Porco Rosso" siga un dels seus personatges més estimats, i per això fa anys que es parla d'una possible continuació, d'una segona part de la pel·lícula. Les últimes notícies apunten que la seqüela de "Porco Rosso" podria estar ambientada durant la Guerra Civil espanyola, tot i que d'altres fonts apunten que Miyazaki va desestimar la idea fa uns anys, en pensar que un conflicte armat entre gent d'un mateix país no seria gaire adient per al públic infantil. Podeu veure la notícia a Blog de Cine.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada